Anläggningar och byggnader kan behöva repareras på grund av att konstruktionen har degraderat till en nivå att den inte kan uppta de laster den är dimensionerad för, exempelvis i samband med armeringskorrosion, brand etc. Konstruktioner kan även behöva förstärkas för att uppta högre laster, t ex ökade trafiklaster på broar, eller förändrat användningsområde i samband med håltagningar i bjälklag. Det är viktigt att betongkonstruktionen uppfyller den funktion och de säkerhetskrav man ställer på den efter vald åtgärd.
Vi är specialister på att åtgärda betongkonstruktioner och våra metoder och våra förslag följer ”SS-EN-1504-9 – Betongkonstruktioner – Produkter och system för skydd och reparation.” Standarden ger vägledning för val av produkter och system som är lämpliga för avsedd användning.
Innan åtgärden kan genomföras måste en tillståndsbedömning ha genomförts som identifierar orsaker till nedbrytning, skador och defekter. Detta leder då fram till val av lämpliga principer och metoder för skydd, reparation och förstärkning.
Vanliga orsaker till nedbrytning av betongkonstruktioner visas i figuren nedan. Skador klassificeras således efter orsak och orsakerna kan vara många. Det är då underförstått att betongkonstruktioner kan behöva regelbundna inspektioner och detta kan då benämnas tillståndsbedömning.
Tillståndsbedömningen har som syfte att kartlägga status, reparationsbehov och tillse att tillräcklig säkerhet finns angående fortsatt drift och konstruktionens bärförmåga.
Vanliga orsaker till nedbrytning av armerade betongkonstruktioner
För att erhålla hållbara åtgärder som fungerar över lång tid är val av åtgärd och material väsentligt. Åtgärderna delas in i nio principer, t ex Princip 1: Skydd mot inträngning, Princip 2: Fuktkontroll, Princip 3: Reparation av betong, Princip 4: Förstärkning etc.
Invator AB är specialister när det gäller att förstärka betongkonstruktioner med kompositmaterial och vi har mer än 30 års erfarenhet. System för förstärkning av betongkonstruktioner med kompositmaterial har idag funnits på marknaden i ca 30 år. I Sverige utfördes de första förstärkningarna av betongkonstruktioner under mitten av 90-talet och idag har flera hundra olika typer av objekt förstärkts. Orsaken till förstärkning varierar, men vanligt förekommande är att man vill kunna ta upp högre belastningar eller att funktionen hos konstruktionen förändrats.
Kraven på förstärkningssystemen finns att finna i Trafikverkets VV AMA Anläggning, avsnitt EBC.5, där det är uttrycks att ”förstärkningssystemen ska vara väl utprövade och dokumenterade”. Kraven på förstärkningssystemen finns även angivna i den europeiska normen och svenska standarden SS-EN1504-9 och där som CE-märkta produkter för konstruktiv limning. Det finns i princip tre olika förstärkningssystem, dessa är förstärkning med laminat, stavar och väv.
Övriga reparations- och förstärkningsåtgärder kan vara:
- Impregnering och andra typer ytskydd, polymera eller cementbaserade
- Katodiskt skydd
- Pågjutningar
- Sprutbetong
- Utanpåliggande spännkablar etc.
Vi har också erfarenheter från reparation och förstärkning av trä- och stålkonstruktioner.
Vi hjälper dig med tekniska lösningar utifrån objekt, alternativ som innebär så hög kostnadseffektivitet och låg miljöpåverkan som möjligt. Vi hjälper dig med beräkningar, råd gällande utförande och metodbeskrivningar så väl som stöd under den själva praktiska åtgärdsprocessen.